fredag 26 april 2019

Utsmyckning Kviberg Göteborg.

Bilder från utsmyckning i Kviberg
Invigning den 6 maj kl 19 i Fryshuset, Nedre Kaserngården 5 
och kl 20 vid tunneln på Regementsvägen Kviberg.   
(Foto Lars Ocklund)
(Foto Lars Ocklund)

(CC-SA 3.0)

Här den text jag skrev angående min utsmyckning:

”blodet i oss”

Jag har försökt göra så mycket som möjligt med så lite som möjligt. Vid denna korsning/tunnel/viadukt pågår mycket samtidigt och därför har jag velat göra något nedtonat men vässat istället för att arbeta brokigt med mycket information.

Jag vill ge en känsla av något varmt och inkluderande. Den stund du är inne i tunneln vill jag ska upplevas som om du nästan omsluts av en kropp. Oavsett årstid och tid på dygnet, om du kör bil eller promenerar, tänker jag mig vistelsen i tunneln som ett ögonblick av av värme i vardagen. Jag tänker mig att texten ”blodet i oss” förstärker denna tillhörighet och att man upplever en känsla av ett ”vi”. För oavsett hur vi ser ut är vi samma på insidan.

"Det förflutna, nuet och framtiden, är ett blodflöde som inte går att stoppa", som poeten Bruno K Öijer skriver i en dikt. Likaså är den trafik och den rörelse som finns på denna plats som ett flöde av människor på väg åt olika håll i vardagen och livet. Det finns den lilla resan som sker under en dag och den stora livsresan som pågår när man ser saker i ett större perspektiv. 

Jag tänker på oss allesammans och vad vi har gemensamt. På blodet och på färgen rött. På något varmt och positivt. Blodet som pumpar runt i oss. Som vill leva. Jag tänker på ett passionerat förhållande till livet. På att älska. Att tänka med kärlek på andra människor. Att vi är sårbara men ändå starka. Att vi kan tänka oss att gå några extra mil för en bra sak. Att livet går fort och att vi gör så gott vi kan. Att vi kan flamma upp men säga förlåt om vi sårat någon. Jag tänker också på min egen kärlek till staden Göteborg.

(Mer info här:
https://www.goteborgkonst.se/?konstverk=blodet-i-oss
och här:
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/blodrod-gangtunnel-forgyller-kviberg/repsec!j6t0kO9CwDvy9rzu1k5YOQ/)Fick reda på att det spelats in en musikvideo i tunneln:9 kommentarer:

 1. Tack! Måste alltså åka till Kviberg å kolla....

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt! Blev glad när jag såg detta, bor i området.

  SvaraRadera
 3. Tack! Roligt med respons.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar det! Såg det bara en dag på väg hem utan att ha läst din kommentar och jag fick precis de känslor som verkar ha velat initiera. Värme, gemenskap, stolthet över närområdet, humorn i den lite udda platsen. Tycker också att det representerar stadsdelen: det är lite "ort" i hela konstverket. Tack!

  SvaraRadera
 5. Underbart roligt att höra.

  SvaraRadera
 6. Vad fint och vilken vacker text om verket!

  SvaraRadera
 7. Tjululu.. jag trodde det var en komunal satsning att få Götelaborgaren att inse att spårvagnstrafiken är det nödvändiga "blodet" som håller staden levande. Kul att hitta källan! Älskar installationen 👌

  SvaraRadera
 8. Det hade det kanske kunnat vara ja! Tack för att du gillar.

  SvaraRadera