fredag 12 juli 2013

Hjärtat sitter till vänster.

1997 gjorde jag och Ulf Kihlander en samlingsutställning med svensk konst från 1960 och -70talet som vi kallade Hjärtat sitter till vänster efter en skiva av Kjell Höglund. Vi är yngre än de konstnärer som deltog men vi växte upp och formades ändå av denna tid. Det var en slags pay back eller hyllning till äldre konstnärer som varit viktiga och som påverkat oss. Inte många trodde på vår idé eller att tiden var mogen för att visa denna konst igen. Men vi var själva nyfikna på att återbesöka konsten från de åren och Björn Fredlund, som var chef då, och intendent Lena Boëthius trodde i alla fall på vår idé och sa ja till vårt utställningsförslag.

Under vernissaget i Göteborg gjorde den då över sjuttioårige Robert Jäppinen sin performance när han utan några hjälpmedel besteg Poseidonstatyn på Götaplatsen. Claes Hake.

Sture Johannesson, Kartan Slettemark och Ann Charlotte Johannesson samt en glad Ulf i bakgrunden.

Jag, Lena Boëthius och Ulf framför Christer Themptanders vägg.

Monica Sjöö (till höger) och vän.

Monica Sjöö och Moki Cherry.

Kjartan står i publiken då Lena Boethius och Björn Fredlund inviger utställningen.

Vi bad en skådespelare föreställa konstteoretiker och prata om konsten från denna tid. Under talets gång hetsade han upp sig mer och mer och skällde till slut ut publiken och kallade dem borgarbrackor och slog i raseri sönder den fejkade "skulptur" som konstnären Thomas Oldrell satt ihop. 

Ulla Larsson, Ulf Wahlberg, Lars Hillersberg och Ulf Rahmberg framför Wahlbergs tio meter långa "Världen omkring mig". En av svensk konsthistorias bästa "psykedeliska" målningar.

Jag och Ulf tittar ut över Gösta Silléns mäktiga installation som gjordes på plats.

Här den fina lilla trycksak som Sillén gav ut i samband med en utställning på Södertälje Konsthall 1968, och som Vänersborgs Konsthall nyligen åter gav ut.

Sara Arrhenius, Maria Lind och Mats B fick en speciellt guidad tur av Ulf och mig.

Jacques Zadig och hans fru Margit installerar "Muren". Denna mäktiga installation som vi visade på Moderna Museet i Malmö under "Malmö brinner" 2017, och som nu finns donerad till samma institution.

19 av de 54 deltagande konstnärerna samlade framför museet under vernissagedagen.Det kändes stort att min gamla hjälte Bo Anders Persson, gitarrist i Träd gräs och stenar, tackade ja till att göra utställningens soundtrack. Det förmedlade något av en svunnen era. Som ett minnenas demonstrationståg.


Senare den sommaren hade vi en "folkfest" i typisk 70tals anda bakom Konstmuseum, vid Näckrosdammen. En gratisfestival där flera band återuppstod som t ex Träd gräs och stenar, Hansson och Karlsson och Älgarnas trädgård tillsammans med yngre band, som t ex Word of Life, som influerats av 70talsbanden.Hansson och Karlsson.


Reine Fiske, min dotter Stella och jag.

Precis som vi gjorde i katalogen till nästa utställning, Tänd mörkret, skulle vi gjort till denna; nämligen att låta katalogen åtföljas av en cd med ett urval låtar från denna tid. Det missade vi tyvärr. Men i samband med utställningen om svensk rock, I Want To Hold Your Hand på Borås Konstmuseum 2013, så gjorde jag en låtlista där det ligger mycket svensk progg:


Här ligger ett YT-klipp från vår festival med återuppståndna Älgarnas trädgård:


Sture Johannessons affisch till utställningen kan köpas genom mig för 350 kr plus porto.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar